Navštívte nás na Facebooku
Jazyk: Slovenský Český
Nákupný košík je momentálne prázdny
Prihláste sa
Nový zákazník? Zaregistrujte sa
Vytlačiť článok

Prečo rybí kolagén? Živý versus mŕtvy kolagén

Článok vytvorený: piatok, 21. októbra 2016, 17:06.19
Posledná zmena: štvrtok, 30. marca 2017, 10:20.32

Kolagén je prírodný proteín, z ktorého je tvorená podstatná časť sústavy ľudského tela a je to základná zložka v tvorbe spojivového tkaniva. Kolagén tvorí 30 % hmotnosti bielkoviny človeka, 10 % celkovej hmotnosti človeka a až 70 % kože. Vďaka kolagénu si zachovávajú jednotlivé orgány a tkanivá svoju silu a pružnosť. Kolagén je súčasťou šliach, väzivových tkanív, kĺbov, svalov, vlasov, kože a tiež samotných orgánov v tele. Prirodzená produkcia kolagénu dramaticky klesá s pribúdajúcim vekom. Nízka produkcia kolagénu je jednou z príčin starnutia. Nedostatok kolagénu sa môže prejaviť už po 25. roku života tvorbou prvých vrások, matnými vlasmi, zníženou kvalitou nechtov a oslabením svalstva. Preto užívanie kolagénu ako doplnku výživy podporí prácu buniek tvoriacich ľudské tkanivo a môže v značnej miere zlepšiť stav pokožky, vlasov a nechtov, kostí, šliach, kĺbov a svalov.

Kolagén sa v kozmetike a medicíne používa už dlhú dobu, ale nie každý zdroj kolagénu je vhodný. Napríklad klasická želatína je ťažko stráviteľná a ako proteínový zdroj nevhodná. Mnohé výrobky obsahujú kolagén z hovädzieho dobytka,  ale kolagén z týchto zvierat nemá takú kvalitu ako rybí kolagén, dokonca môže mať aj negatívne účinky. Na výrobu kolagénových doplnkov sa dlhé roky používa kolagén predovšetkým zo zabitých ošípaných a kráv. Až po ich usmrtení sa zo strojovo oddeleného kostného separátu a koží vyvarí želatína. Tá je potom ďalej spracovaná pre potreby farmácie a potravinových doplnkov. Tajomstvo kvality živého rybieho kolagénu spočíva v bleskovom stiahnutí rybacích koží a ich zmrazenie ešte pred tým, než sa stihnú častice kolagénu rozpadnúť. Nasledujú veľmi šetrné mechanické procesy spracovania a jemná viacstupňová filtrácia. Potom pokračuje proces vytvorenia vodného roztoku z čistého a krehkého kolagénu bez toho, aby došlo k poškodeniu jeho štruktúry. Pri užívaní živého rybieho kolagénu dochádza k intenzívnejšiemu a hlbšiemu prestupovanie kolagénových častíc do tkanív vďaka peptidom, pretože reťazce aminokyselín napomáhajú správne naviazať bielkoviny v tele.

Tvorbu kolagénu významne podporí súčasné užívanie vitamínu C, pretože len dostatok vitamínu C v tele má schopnosť zvýšiť produkciu kolagénu a elastínu (hlavná zložka pružných vlákien), vďaka ktorým si pokožka udržuje mladistvý vzhľad. Kolagén v kombinácii s malým množstvom vitamínov B-skupiny a minerálov (horčík, vápnik) úspešne pomáha pri ochoreniach kostí a kĺbov (artritída,  osteoporóza). Používanie kolagénu však nezabráni starnutiu, len zmierni negatívne účinky neustále pôsobiacich voľných radikálov. Predčasnému starnutiu organizmu môžeme zabrániť aj správnou výživou a zdravým životným štýlom.